08 - 559 013 90
info@plana.se

Coronapanik skördar företagsoffer

plana4-1-e1593084542799
PUBLICERAD: 23 juni, 2020
#Corona #Ekonomi

Det började med den varma vintern som ställde till det för många detaljhandelsföretag och butikskedjor. Sedan kom Coronaepidemin som svepte in med full kraft och orsakade kaos, börsras och den största oreda det svenska samhället stått inför på mycket länge.

Den varma hösten och milda vintern har inneburit en svår prövning för detaljhandeln. Många butikskedjor har haft svårt med försäljningen och under februari drabbades 1 958 anställda av konkurser runt om i Sverige, en ökning med 27 % jämfört med motsvarande månad förra året. 

Corona drog ur proppen

Som om inte det vore nog kom sedan Coronaviruset, vars härjningar vi ännu bara sett början på och som orsakar oro, instabilitet och börsras på ett sätt som aldrig skådats förut – Stockholmsbörsen är tillbaka på 2016 års nivå och börser över hela världen störtdyker också. 

Tvärstopp för ekonomin

Hela branscher har förlorat nästan alla sina intäkter inom loppet av bara några dagar. Inte minst flygbranschen, där SAS permitterar 90 procent av sin personal och talar om varsel och uppsägningar. Och de är inte ensamma: restauranger och shoppinggallerior gapar tomma, idrottsklubbar spelar match för tomma läktare, rederier varslar anställda, fjällanläggningar tvingas se hur hela vårvintern spolieras när gäster och företag bokar av… 

Ljus i mörkret

Men det finns ljus i mörkret. Regeringens krispaket på 300 miljarder utlovar stöd till företag som korttidspermitterar personal genom att betala en del av lönen. Man lättar också på reglerna för sjuklöneansvar och ger anstånd för skattebetalningar. Det är naturligtvis bra, men det kommer inte att hjälpa alla. Företag kommer att hamna i så svår knipa att de hotas av konkurs. Men – det behöver inte nödvändigtvis gå så illa. Lösningen kan vara en rekonstruktion

 

Men det finns ljus i mörkret. Regeringens krispaket på 300 miljarder utlovar stöd till företag som korttidspermitterar personal genom att betala en del av lönen.

 

Rekonstruktion, istället för konkurs

Rekonstruktion kan vara lösningen för ett företag som har en i grunden sund och välfungerande verksamhet, men som har råkat i tillfällig knipa. Det kan handla om otur, om uteblivna betalningar eller om oförutsedda händelser som bränder, översvämningar – eller virus. I ett sådant läge kan man ansöka om rekonstruktion hos tingsrätten. Det innebär en möjlighet att ta en time-out för att ostört kunna jobba med att få företaget på fötter. Vi på Plana har några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer. Vi har också experter på affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik. Vi hjälper företag från motgång till framgång. Tveka inte att kontakta oss, ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen. 

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

nyhet
Korttidsarbete – kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem
nyhet
En levande transportbransch får Sverige att rulla
nyhet
Ingen pratar om rekonstruktion!

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

TELEFON
RÅDGIVNING
KOSTNADS-
FRITT

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.