fbpx
GÖR VÅRT REKONSTRUKTIONSTEST HÄR
010 - 179 49 49
info@plana.se

Korttidsarbete – kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem

jaanus-jagomagi-ZNDhMFnlteo-unsplash-scaled
PUBLICERAD: 7 februari, 2020
#Anställda #Corona #Ekonomi #Löner

I det rådande osäkra läget har reglerna kring korttidsarbete, det som tidigare kallades korttidspermittering lättats upp. Det gör det lättare för företag som drabbats av corona-krisen att permittera personal och få bidrag från staten för att på så vis undvika höga kostnader i ett läge där intäkterna viker – eller försvinner helt.

Samhället står just nu inför en kris vars motsvarighet inte har skådats under modern tid. I det korta perspektivet är fokus förstås liv och hälsa, men på längre sikt är en fungerande ekonomi med verksamma företag precis lika viktigt. Många företagare har det väldigt tufft just nu, men det finns ljuspunkter – inte minst i form av regeringens stödåtgärder, där en av möjligheterna är att korttidspermittera personalen och låta dem gå ner till att arbeta 40%, men ändå behålla 90% av lönen. 

Vad krävs för att införa korttidsarbete?

För att kunna införa korttidsarbete måste företaget konkret kunna påvisa att verksamheten påverkats av den pågående coronaepidemin. Man måste också ha stöd för korttidspermittering i centrala och lokala kollektivavtal. Dessutom måste man ha vidtagit andra åtgärder för att minska sina arbetskraftskostnader, som att säga upp personal som inte är verksamhetskritisk och som inte heller är tillsvidareanställd. 

Hjälper för stunden

Möjligheten till korttidsarbete är ett välkommet initiativ eftersom det hjälper många företag att klara den akuta krisen och överleva här och nu. Exakt hur den här lågkonjunkturen kommer att slå är det ännu för tidigt att säga, men på sikt kan det komma att behövas andra lösningar än vad korttidsarbete medger. Om svårigheterna fortsätter kan det vara en bra idé att genomföra en rekonstruktion för att på så sätt ”starta om” företaget och ge det bättre förutsättningar att överleva på sikt. 

 

“Många företagare har det väldigt tufft just nu, men det finns ljuspunkter – där en av möjligheterna är att korttidspermittera personalen”

Rekonstruktion – en time out för företag 

En rekonstruktion innebär en möjlighet för ett företag i ekonomiska svårigheter att ordna upp sin situation. Det är en time out under vilken man är skyddad mot konkurs genom att skulderna fryses och inga utbetalningar får ske. Samtidigt träder den statliga lönegarantin in så att personalkostnaderna minskar drastiskt. Det här gör att företaget får tid på sig att, under ledning av en rekonstruktör, gå igenom verksamheten och hitta lösningar för att driva den vidare. Under rekonstruktionen får heller inga leverantörer säga upp avtal. De får däremot begära kontant betalning eller betalning i förskott. 

Ta hjälp av några som kan

Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer. Vi har också experter på affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik och är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Tveka inte att kontakta oss, ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen, från motgång till framgång. 

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Nyheter

Hur ska entreprenörer inom restaurangbranschen överleva coronakrisen?

De bolag som klarade den tuffa våren såg en liten återhämtning när...
Nyheter

“Alla pratar om konkurs, ingen pratar om rekonstruktion”

Årligen genomförs ett par hundra företagsrekonstruktioner i Sverige men varför pratar så få om rekonstruktion? 

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.