fbpx
GÖR VÅRT REKONSTRUKTIONSTEST HÄR
010 - 179 49 49
info@plana.se

Hur fungerar personlig borgen?

Personlig_borgen_så_fungerar_det
PUBLICERAD: 29 oktober, 2020
#Ekonomi #Obestånd #Skulder
I tider av oro kan det vara lockande att ta ett företagslån för att kortsiktigt förbättra likviditeten. Ofta krävs det då att någon går i personlig borgen för lånet. Att gå i borgen innebär ett löfte att betala en skuld för någon annan om den personen – eller företaget – inte betalar. Här är några tips på saker som är bra att tänka på innan du gör det.

Att ta ett företagslån är ett snabbt sätt att bättra på firmans likviditet. Ofta kan man ta lånet utan krav på pant i form av fast egendom. Det är ungefär som ett blancolån för en privatperson, helt enkelt. Men oftast krävs någon form av garanti för lånet, utöver säkerhet i form av kassaflöde och tillgångar, och oftast krävs det att någon går i personlig borgen för lånet.

Vem går i borgen för företagslånet?

Det vanligaste är att det är någon eller några från bolaget som går i borgen för ett företagslån, men det kan även vara en tredje part. Det är viktigt att veta att den som går i borgen åtar sig  att träda in i företagets ställe och betala skulden om företaget inte kan. Om företaget ställer in betalningarna blir alltså den som har ställt personlig borgen skyldig att betala skulden med egna medel.

Vad krävs för att gå i personlig borgen?

Det är samma krav på borgensmän för företagskrediter som det är för privatpersoner som ansöker om ett privatlån. Det innebär att den eller de som går i borgen ska vara svenska medborgare, ha en ordnad ekonomi och inte ha några betalningsanmärkningar.

Själva det praktiska med att gå i personlig borgen är enkelt. Om du ansöker om ett företagslån på nätet räcker det i de flesta fall med att du anger dina personuppgifter och signerar åtagandet med BankID.

Personlig borgen för större lån

Ju större lån, desto större risk för långivaren. Därför är det inte ovanligt att långivaren kräver att flera personer delar på borgensåtagandet när det handlar om större lånesummor. Det kan se lite olika ut, men ofta krävs att två personer går i personlig borgen vid företagslån på över 200 000 kronor.

Innan du skriver på borgensåtagandet – prata med oss

Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer, men också experter inom andra områden som behövs för att få ordning på verksamheten. Vi på Plana är experter på turnarounds, affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik. Vi är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Tveka inte att kontakta oss, ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen, från motgång till framgång.

 

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Frågor & Svar

Vad händer om jag inte kan betala företagets fakturor?

I skakiga tider kan det hända att företag får problem med likviditeten.
Frågor & Svar

Vad gör jag om jag fått en underrättelse om offentlig ackordsförhandling?

Det är dock brukligt att en ansökan om offentligt ackord skickas in...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.