08 - 559 013 90
info@plana.se

Lönegarantin – så funkar det!

ola-gronlund-qp90Quwgauc-unsplash-scaled
PUBLICERAD: 5 mars, 2020
#Ekonomi #Lönegaranti
Vid rekonstruktion eller konkurs omfattas lönerna till de anställda av den statliga lönegarantin under en viss tid. Den gör att de anställda inte tappar sin lön ifall företaget de jobbar på påbörjar rekonstruktion eller går i konkurs.

För ett företag som ansökt om, och beviljats, rekonstruktion gäller särskilda regler som ska skydda bolaget under tiden som rekonstruktionen pågår. En regel är att inga utbetalningar för gamla skulder får ske, en annan är att ingen kan begära företaget i konkurs. En tredje regel är att den statliga lönegarantin kan nyttjas som skydd för lönen till de anställda. 

Lönegaranti vid rekonstruktion

Lönegarantin innebär att beslut om lönegaranti kan fattas av rekonstruktören och länsstyrelsen betalar personalens löner för arbete som har utförts upp till tre månader före dagen för beslutet om rekonstruktion och upp till en månad efter, upp till ett maxbelopp belopp per anställd. Det som omfattas av garantin är innestående lön, uppsägningslön, pensionsfordringar (i viss utsträckning) annan ev ersättning på grund av anställningen exempelvis utlägg och omkostnader. Företaget är befriade från att betala källskatter och arbetsgivaravgifter för de som utbetalas inom lönegarantin. Det är alltså en utgift som bolaget befrias ifrån, vilket bidrar till att förbättra likviditeten under rekonstruktionen.

”Lönegarantin innebär att beslut om lönegaranti kan fattas av rekonstruktören och länsstyrelsen betalar personalens löner”

Nedskärningar – kostnadsbesparing i rekonstruktion

En ofta smärtsam del i en rekonstruktion är en minskning av personalstyrkan. Det är inte svårt att förstå att det kan behövas för att minska kostnaderna, men oavsett det är det aldrig en rolig situation att hamna i som arbetsgivare. Därför kan det kännas väldigt skönt som arbetsgivare att det finns ett skyddsnät för den personal man kan tvingas säga upp. Anställda får lönen för uppsägningstiden om dom är arbetsbefriade, utbetald genom lönegarantin upp till ett maxbelopp, resten får bolaget själva betala.

Varsel, permitteringar och uppsägningar 

Eftersom det gäller att snabbt minska kostnaderna för företaget finns en större förståelse för behovet att minska personalen. Arbetsrätten gäller som vanligt, men det brukar finnas en större förståelse för att förändringar är nödvändiga. Om det går till uppsägningar och personal arbetsfrias utgår lönegaranti även under uppsägningstiden. Den beräknas enligt bestämmelserna i lagen om anställningsskydd. 

Efter rekonstruktionen

Om rekonstruktionen lyckas och företaget lever vidare är man skyldig att återbetala delar av det utbetalda lönegarantibeloppet. Bolaget är inte återbetalningsskyldiga för arbetsgivaravgifter och sociala avgifter på de löner som utbetalts av länsstyrelsen. Del av lönegarantin omfattas dessutom av ackordet, varför summan man ska betala tillbaka beror på storleken på ackordet. Blir ackordet 25 procent är det bara 25 procent av lönegarantin som ska betalas tillbaka, samt ränta på det beloppet.

Vill du veta mer?

Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer, men också experter inom andra områden som behövs för att få ordning på verksamheten. Vi på Plana är experter på turnarounds, affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik. Vi är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Tveka inte att kontakta oss, ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen, från motgång till framgång. 

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Artiklar | 12 november, 2020

Regeringens omställningsstöd – bra att veta

Regeringens nya omställningsstöd 2020 För att ha haft rätt till omställningsstödet för...
Artiklar | 28 oktober, 2020

3 tips som förbättrar företagets kreditvärdighet

För att ranka kreditvärdighet finns olika klasser och skalor. Från AAA till...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

TELEFON
RÅDGIVNING
KOSTNADS-
FRITT

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.