08 - 559 013 90
info@plana.se

4 tecken på obestånd – och tips på hur du hanterar det

saad-salim-PqRvLsjD_TU-unsplash-scaled
PUBLICERAD: 23 juni, 2020
#Ekonomi #Obestånd #Skulder

Ett företag ”hamnar på obestånd” när det inte längre kan betala sina skulder och problemet inte bara är tillfälligt. Det kan också vara när värdet på tillgångarna understiger skulderna, och det inte finns pengar att betala med. Om du är medveten om varningssignalerna så kan du hinna du sätta in åtgärder i tid – och klara företaget ur krisen. Alla företag kan hamna i en svacka.  

Konjunkturer går upp och ner, man kan ha otur med leverantörer som inte betalar, man kanske har varit generös med krediter så att det saknas pengar i kassan när egna skulder ska betalas. Skälen kan variera, men det finns några tydliga tecken på att företaget är på väg att hamna på obestånd:

1. Underskott på skattekontot

Underskott på skattekontot är ett tecken på att saker inte står rätt till. 

Efter deklaration och om skatter och avgifter inte betalas så kommer en påminnelse till bolaget. Den första helgen varje månad gör Skatteverket en avstämning av företagets skattekonto. Då går skulden vidare till Kronofogden för indrivning. 

2. Omfattande skulder som inte kan betalas

Företag kan hamna efter med betalningar för skatter, skulder till leverantörer och om skulderna går till kronofogden och företaget börjar få betalningsanmärkningar gäller det att agera snabbt för att åtgärda det för att inte situationen förvärras och blir ohanterbar där företrädarna riskerar företrädaransvar.

3. Betalningsförelägganden

Ett betalningsföreläggande är ett sätt för en leverantör att, med hjälp av Kronofogdemyndigheten, kräva in betalning. Upprepade och ofta förekommande betalningsförelägganden är ett mycket tydligt tecken på att ditt företag är på väg att hamna på obestånd. 

4. Bolaget har konkursansökan mot sig

Det finns en konkursansökan mot bolaget och man kan inte betala fordran. Om inte annat så blir det väldigt tydligt vid konkursförhandlingen att bolaget är på obestånd. Beslut om konkurs kan tas av tingsrätten vid konkursförhandlingen.

Lösningen: så tar ni er ur knipan

Även om det ser mörkt ut finns det vägar ur knipan. Viktigt att komma ihåg är att ett bolag inte anses hamna på obestånd så länge det finns tillgångar som kan omvandlas till likvida medel. Men innan ni ansöker om konkurs är det en bra idé att gå igenom och ta hjälp för att överblicka situationen, hitta lösningar för att undvika konkurs eller planera så att konkursen sker på bästa möjliga sätt. 

Ställ in betalningarna.

Betala inga fakturor eller kostnader utan att ha gått igenom situationen och tagit fram en plan.

Gör en Likvidplan.

En likvidplan är en sammanställning av de intäkter och kostnader som sker under den närmaste tiden och sedan de närmaste 6 månaderna. Det är alltså pengar in och pengar ut, vecka för vecka. Här ser du det verkliga behovet av kapital och vilken betalförmåga som finns. Är problemen kortsiktigt eller långsiktigt.

Se över kostnader.

Naturligtvis det allra första man bör göra i ett krisläge. Vilka utgifter är möjliga att kapa? Se över abonnemang, prenumerationer och leasingavtal av olika slag och ta bort dem som inte är absolut nödvändiga. Det kan till och med vara värt att ta en straffavgift om du kan sänka kostnaderna på kort sikt.

Minska kapitalbindningen.

Sälj av varulager, maskiner eller andra tillgångar för att skapa betalförmåga. Då frigör ni kapital som kan användas till att bygga ny likviditet i bolaget.

Skapa en brygga.

För att skapa en bryggfinansiering och framtiden ser bättre ut så kan pengar lånas in till bolaget eller så kan fakturorna säljas. Det kanske snabbaste sättet att snabbt förbättra sin likviditet. Då får likviditet direkt, men det kostar ofta mycket och en STORT varning skall ges här. Gå inte i borgen eller ställ personliga säkerheter utan att vara säker på att du har råd med det eller att det är helt säkert att bolaget kan betala. Detta är bara konstgjord andning för ett företag.

Förhandla fram längre leverantörskrediter.

Precis som du är de flesta leverantörer i behov av att sälja. Men att hitta nya kunder är arbetskrävande och kostsamt och man behåller gärna upparbetade relationer. Därför kan det vara en bra idé att förhandla om förlängda kredittider. Du kan vinna mycket på att förlänga din kredittid från 30 till 90 dagar

Driv in gamla kundfordringar.

En självklar sak som många ändå drar sig för. Det kan kännas jobbigt
och obehagligt, men det finns ingen anledning att ligga ute med pengar – särskilt inte om man själv riskerar att hamna på obestånd.

Sälj och kommunicera!

Under normala omständigheter är sälj och kommunikation i nedgång ett bra sätt att bädda för framgång den dag det vänder igen. Skriv listor över drömkunder och sätt dig sedan och kontakta dem. Men glöm inte heller att underhålla befintliga kunder och affärsrelationer.

En utväg: Rekonstruktion

Om inget av det här hjälper finns en möjlighet till: att begära rekonstruktion. En rekonstruktion innebär en möjlighet för ett företag i ekonomiska svårigheter att ordna upp sin situation, en slags time out eller andra chans helt enkelt. 

Ta hjälp av någon som kan

Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer. Vi har också experter på affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik och är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Tveka inte att kontakta oss – ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen, från motgång till framgång. 

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Artiklar | 12 november, 2020

Regeringens omställningsstöd – bra att veta

Regeringens nya omställningsstöd 2020 För att ha haft rätt till omställningsstödet för...
Artiklar | 28 oktober, 2020

3 tips som förbättrar företagets kreditvärdighet

För att ranka kreditvärdighet finns olika klasser och skalor. Från AAA till...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

TELEFON
RÅDGIVNING
KOSTNADS-
FRITT

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.