fbpx
GÖR VÅRT REKONSTRUKTIONSTEST HÄR
010 - 179 49 49
info@plana.se

3 tips som förbättrar företagets kreditvärdighet

adeolu-eletu-unRkg2jH1j0-unsplash-scaled
PUBLICERAD: 28 oktober, 2020
#Ekonomi #Obestånd #Skulder
Med kreditvärdighet menas en persons eller ett företags förmåga att betala sina skulder. Det kan vara skulder i form av lån eller fakturor för inköp man har gjort. Det finns olika skäl till att ett företags kreditvärdighet försämras – men det finns sätt att förbättra den. Vi lär dig hur.

För att ranka kreditvärdighet finns olika klasser och skalor. Från AAA till C, där AAA är bäst, eller från 1 till 5 där 1 innebär hög risk och 5 låg risk. Ett lågt kreditbetyg kan göra det svårare att ta lån med bra villkor i banken – om du bedöms som mindre kreditvärdig kommer du att få betala högre ränta och få sämre villkor generellt.

 

1 Betala fakturor i tid

Att betala fakturor i tid är lika självklart som det är avgörande för kreditvärdigheten. Försenade betalningar, som leder till betalningsanmärkningar och växande skulder, gör att kreditvärdigheten snabbt sjunker. Betalningsanmärkningar och skulder orsakade av missade eller uteblivna betalningar är det första en kreditgivare tittar på.

En bra idé är att ha ett system för betalningar så att du till exempel en gång i veckan går igenom inkommande fakturor och sätter dem till betalning. På så sätt minskar du risken att missa en faktura och de tråkiga konsekvenser det kan medföra.

2 Håll igång kassaflödet

Något annat som kreditgivare tittar noga på är kassaflödet. Man vill säkerställa att företaget har tillräckligt med likvida medel för att löpande kunna betala amorteringar och räntor. Det gäller alltså att både fakturera löpande och samtidigt se till att pengarna kommer in som de ska.

För att säkerställa ett stabilt kassaflöde kan man använda factoringtjänster. Factoring via belåning eller fakturaköp ger företaget pengar på kontot direkt utan att man behöver invänta betalning från kunden.

3 Minska företagets kostnader

Marginalvinsten är en viktig faktor i kreditbedömningen. Ju högre marginalvinst, desto bättre villkor kan företaget få hos banken. En större marginal är detsamma som en större ekonomisk robusthet i företaget.

Man kan förbättra marginalerna genom högre intäkter och/eller lägre kostnader. Enklaste sättet att snabbt öka marginalerna är att skära ned på kostnaderna. De flesta företag har i regel ett antal kostnader, både rörliga och fasta, som kan sänkas.

Prata med någon som kan

Har ditt företag problem med er kreditvärdighet? Ni är inte ensamma. Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer, men också experter inom andra områden som behövs för att få ordning på verksamheten. Vi på Plana är experter på turnarounds, affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik. Vi är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Tveka inte att kontakta oss, ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen, från motgång till framgång.

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Artiklar

Plana anmäler DI till Allmänhetens medieombudsman

Företrädarna för Plana är bestörta över de grava anklagelser som Di publicerat...
Artiklar

3 sätt att lösa likviditetsproblem

Vad är likviditet? Likviditet, eller likvida medel, är de direkt tillgängliga medel...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.