08 - 559 013 90
info@plana.se

Vad är rekonstruktion?

sara-riano-9cnnqsg12I8-unsplash-scaled
PUBLICERAD: 10 januari, 2020
#Ekonomi #Rekonstruktion

Marginalerna till att ett bolag hamnar i en svår ekonomisk situation kan vara väldigt små och alternativen att hitta en lösning få. Det behövs inte mer än en kund eller uppdragsgivare som inte betalar i tid – eller som inte betalar alls. Eller att man drabbas av någon motgång som minskar eller lamslår förmågan att tjäna pengar. I ett sådant läge kan en rekonstruktion vara räddningen för både bolag och arbetstillfällen. Men hur går det till? För vem passar en rekonstruktion? Och vad ska man tänka på? 

Rekonstruktion – en time out för företag 

En rekonstruktion innebär en möjlighet för ett företag med större skulder och med liten kassa att ordna upp sin situation. Det är en time out under vilken man är skyddad bolaget genom att gamla skulderna fryses och inga utbetalningar till dom gamla skulderna får ske. Samtidigt finn möjlighet till den statliga lönegarantin, så att bolagets utbetalning till personalkostnaderna sjunker drastiskt. Det här gör att företaget får tid på sig att, med stöd av en rekonstruktör, gå igenom verksamheten och göra upp en plan för hur den skall drivas vidare. Under rekonstruktionen får heller ingen ensidigt säga säga upp avtal, licenser eller leveransvägra. Det innebär att leverantörerna inte kan vägra att leverera eller säga upp avtalen. Leveranser skall i första hand ske mot kontant betalning eller betalning i förskott. 

Varför gör man rekonstruktion? 

En rekonstruktion är ett sätt att rädda ett företag som i grund och botten har en sund och lönsam verksamhet eller en god ide hur man skall få en sund verksamhet, men som har drabbats av likvidbrist och andra svårigheter, som är tillfällig och av övergående natur. Genom en rekonstruktion kan man utveckla de bärkraftiga delarna i företaget så att bolaget kan leva vidare och skapa en framtid. Leverantörerna, långivarna och skatteverket får betalt – om inte allt, så åtminstone en del av sina fordringar. Leverantörerna har haft en bra kund och kan nu få en bra kund för lång tid framöver. Ur ett helhetsperspektiv är en lyckad rekonstruktion alltid bättre än konkurs då hela bolaget avvecklas och inget blir kvar – för någon. 

Vem kan göra en rekonstruktion?

För att få göra rekonstruktion behöver bolaget ha större skulder än kassa, något som kallas illikviditet. Det skall vara en verksamhet och det skall finnas en möjlighet, plan eller underlag till att få ordning på bolaget och skapa en bra framtid. Det är en ny chans för bolaget. Det gäller också att de svårigheter företaget befinner sig bedöms vara av övergående natur och att bolaget har en plan och möjlighet till en framtid. Konstgjord andning åt ett företag som ändå kommer att gå i konkurs ett halvår senare är meningslöst. Därför krävs det i regel också förändringar i företaget som kan vara mer eller mindre besvärliga. Ofta handlar det om att förbättra och säkra intäkterna, samtidigt som man kan behöva avveckla delar av verksamheten eller göra rejäla åtstramningar i de delar som blir kvar. Kostnadsbesparingar är viktiga som ett kortsiktigt sätt att få balans i bolaget. 

Hur påverkas fordringsägarna?

Leverantörer får betalt för allt som levereras efter rekonstruktionens start. Men ett företag som är under rekonstruktion kan (och får) inte betala sina gamla skulder. Målet är att få till stånd en betalningsuppgörelse med dem, ett så kallat ackord.

En rekonstruktion pågår i normala fall i tre till sex månader, men det finns möjlighet till förlängning i upp till ett år. Om skulderna inte har kunnat regleras genom ackord eller betalning inom denna tid har rekonstruktionen inte lyckats. Betalning av ett ackord skall alltid vara bättre än alternativet, som ofta är konkurs.

Ta hjälp av några som kan

Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer. Det skall nämnas att ofta är behovet hos stressade bolag  inte bara den juridiska rekonstruktionen, utan lika mycket att få ordning på verksamheten och ekonomistyrningen. Vi på Plana är experter på turnarounds, affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik. Vi är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Tveka inte att kontakta oss, ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen, från motgång till framgång. 

Fördelar med rekonstruktion: 

 •  Företaget får en möjlighet till att snabbt skapa framtid och lönsamhet
 • Leverantörerna får betalt, bättre än om det skulle vara konkurs
 • Skapar likviditet och därmed handlingsmöjligheter
 • Anställda behåller jobben
 • Staten får ett välskött bolag
 • Skapar ett välskött och väl planerat bolag med god, hållbar och lönsam framtid.
 • Få ordning på ekonomi och ekonomistyrning
 • Kan lämna dåliga avtal och skapa balans
 • Kan få tid att fokusera på att göra sitt jobb och bra affärer framöver

Nackdelar/svårigheter: 

 • Fordringsägare kan bli missnöjda på grund av att de får mindre betalt.
 • Det kostar att genomföra en rekonstruktion
 • Det är en hel del extra administration i bolaget under rekonstruktionen.
 • Det kan vara en del irritation med leveranser eller med andra bolag som inte förstår hur rekonstruktion fungerar.
OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Frågor & Svar | 29 oktober, 2020

Hur fungerar personlig borgen?

Att ta ett företagslån är ett snabbt sätt att bättra på firmans...
Frågor & Svar | 20 september, 2020

Vad händer om jag inte kan betala företagets fakturor?

I skakiga tider kan det hända att företag får problem med likviditeten.

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

TELEFON
RÅDGIVNING
KOSTNADS-
FRITT

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.