08 - 559 013 90
info@plana.se

Vad händer om jag inte kan betala företagets fakturor?

ivars-utinans-ZCiQp9J0C_U-unsplash-scaled
PUBLICERAD: 23 juni, 2020
#Ekonomi #Obestånd

I skakiga tider kan det hända att företag får problem med likviditeten, i värsta fall så illa att man inte kan betala sina leverantörsfakturor, skatter eller lån. Då finns det ett par saker som är bra att tänka på, så att skulden inte blir ohanterbar och går vidare och blir en betalningsanmärkning hos kronofogden. En lösning kan vara att ansöka om rekonstruktion.

Som så ofta är kommunikation nyckeln till framgång. Om du inser att du inte kommer att kunna betala en faktura eller skuld i rätt tid, börja med att kontakta den som du står i skuld till och redogör för situationen. Ofta finns det möjlighet att förhindra att ärendet går vidare till inkasso genom att få betalningsuppskov eller göra upp en avbetalningsplan direkt med den som ska ha betalt.[/ingress]

Betalningsföreläggande – en varningsflagga för dig

Om leverantören som ditt företag är skyldig pengar inte får betalt i tid, och du inte har kommit överens med dem om uppskov, kan de ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Då skickar Kronofogden ett kravbrev till ditt företag och påbörjar en exekution. Ett betalningsföreläggande är en allvarlig signal om att allt inte står rätt till i företaget och är något som måste tas på största allvar. 

”Om leverantören som ditt företag är skyldig pengar inte får betalt i tid, och du inte har kommit överens med dem om uppskov, kan de ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden”

Betalningsanmärkning – en varningsflagga för andra

Om skulden ändå inte blir betald får ditt företag till slut en betalningsanmärkning. Det är en notering om att ditt företag inte har klarat av sina betalningar. Informationen är synlig för alla som tar kreditupplysning på en potentiell kund och gör ofta att kreditmöjligheterna försvinner eller åtminstone begränsas. Viktigt att veta är att även om du betalar skulden, men efter att tiden har gått ut, kommer en betalningsanmärkning att registreras. För bolag syns betalningsanmärkningen i registren i hela fem år. 

Sök hjälp i tid

Det finns mycket man kan göra för att det inte ska behöva gå så långt som till betalningsföreläggande och betalningsanmärkning. Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer, men också experter inom andra områden som behövs för att få ordning på verksamheten så att bolaget kan bli lönsamt igen.

Från rekonstruktion till lönsamhet

Vi är experter på turnarounds, affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik. Vi är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Tveka inte att kontakta oss, ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen, från motgång till framgång. 

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Frågor & Svar
Jag har fått en underrättelse i en rekonstruktion – vad gör jag?
Frågor & Svar
Vad är rekonstruktion?
Frågor & Svar
Jag har fått en underrättelse om offentlig ackordsförhandling – behöver jag göra något?

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

TELEFON
RÅDGIVNING
KOSTNADS-
FRITT

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.