fbpx
GÖR VÅRT REKONSTRUKTIONSTEST HÄR
010 - 179 49 49
info@plana.se

“Alla pratar om konkurs, ingen pratar om rekonstruktion”

michael-browning-MtqG1lWcUw0-unsplash-scaled
PUBLICERAD: 30 juni, 2020
#Corona #Ekonomi #Rekonstruktion

Det är skakigt nu. Nattsvarta rubriker om branscher i kris, om permitteringar, varsel och uppsägningar och om företag på väg mot konkurs. Givetvis ska man ta människors oro på största allvar och inte på något vis underskatta de svårigheter vi står inför. 

– Men allt är inte nattsvart – även om det kan se så ut. För krisande bolag finns hjälp att få och en möjlighet att undvika konkurs för att komma ut igen på andra sidan. Lösningen kan vara rekonstruktion, det säger Christer Backman, VD på Plana.

Just nu pekar nästan samtliga prognoser och kurvor tvärt nedåt. Coronaviruset lamslår eller har i alla fall stor påverkan på de flesta branscher: från turism till tung industri.

– SAS har förlorat i princip alla sina kunder på mindre än två veckor och permitterat 90 procent av sin personal, byggbranschen förutser svårigheter med både materialförsörjning och personal. Retail har kämpat med vikande siffror länge, och att folk nu slutar går ut och handla helt bättrar på intet sätt på situationen. Samma sak för restaurang- och cafénäringen, där många småföretagare kommer att få det väldigt kämpigt framöver. Vi har aldrig sett något liknande tidigare, säger Christer Backman. 

Rekonstruktion kan vara räddningen

Men det måste inte gå så illa och det finns sätt att ta sig igenom krisen. Ett sätt att av egen kraft undvika konkurs är att ansöka om rekonstruktion. 

– En rekonstruktion innebär att bolaget tar ”time out” och får möjlighet att reda upp sin situation. Rekonstruktion innebär att skulderna fryses och att inga utbetalningar till fordringsägare får ske medan rekonstruktionen pågår. Tillsammans med rekonstruktören går bolaget igenom de möjligheter som finns för att få fart på verksamheten igen, säger Christer Backman. 

Börja rekonstruktionen i tid 

Årligen genomförs ett par hundra företagsrekonstruktioner i Sverige, medan antalet konkurser kan räknas i tusental. Hur kommer det sig? Och varför pratar så få om rekonstruktion? 

– Kanske är det för att många inte känner till att möjligheten till rekonstruktion finns. Men kanske också för att många företagare väntar med att begära hjälp tills det är för sent. Man vill klara upp situationen själv, av egen kraft – vilket är förståeligt. Men ”kan själv”-mentaliteten kan faktiskt få motsatt effekt. En rekonstruktion har bäst förutsättningar att lyckas om man börjar i tid, säger Christer Backman. 

Ta hjälp av några som kan

Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer. Vi har också experter på affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik. Vi är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Tveka inte att kontakta oss, ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen, från motgång till framgång. 

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Nyheter

Hur ska entreprenörer inom restaurangbranschen överleva coronakrisen?

De bolag som klarade den tuffa våren såg en liten återhämtning när...
Nyheter

Coronapanik skördar företagsoffer

Den varma hösten och milda vintern har inneburit en svår prövning för...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.