fbpx
GÖR VÅRT REKONSTRUKTIONSTEST HÄR
010 - 179 49 49
info@plana.se

4 tecken på obestånd – och tips på hur du hanterar det

saad-salim-PqRvLsjD_TU-unsplash-scaled
PUBLICERAD: 23 juni, 2020
#Ekonomi #Obestånd #Skulder

Vad är obestånd?

 

Obestånd betyder att ett företag inte längre kan betala sina skulder och att de ekonomiska svårigheterna inte längre är tillfälliga. Ekonomiskt obestånd kan också vara när värdet på tillgångarna understiger skulderna och det inte finns pengar att betala med. För att undvika att hamna i ett ekonomiskt obestånd krävs det att du är medveten om varningssignalerna. Då har du chansen att sätta in åtgärder i tid – och klara företaget ur krisen. Vi guidar dig igenom vilka tecken som du bör vara uppmärksam på och hur du ska undvika att hamna där.

Olika skäl till obestånd

Alla företag kan drabbas av ekonomiska problem. Konjunkturer går upp och ner, företaget kan ha otur med leverantörer eller kunder som inte betalar och kanske har generositeten med krediter kan ha varit för hög så att det saknas pengar i kassan när egna skulder ska betalas. Det kan även handla om företag som har hamnat i tvistemål, vilket ofta drar både resurser, pengar och fokus från kärnverksamheten. Skälen kan variera, men det finns några tydliga tecken på att företaget är på väg att hamna på obestånd som är väldigt viktiga att ha koll på.

4 tecken på obestånd:

Vi listar fyra tecken på obestånd som du behöver vara uppmärksam på.

1. Underskott på skattekontot

Underskott på skattekontot är ett tecken på att saker inte står rätt till. Den första lördagen varje månad genomför Skatteverket en avstämning av ditt företags skattekonto. Om ditt underskott är mer än 100 kronor får du en påminnelse om att betala underskottet. Är underskottet mer än 2 000 kronor skickar Skatteverket ut ett betalningskrav. Skulle du inte betala det så kommer skulden att gå vidare till Kronofogden för indrivning.

2. Omfattande skulder som inte kan betalas

Om bolaget har skulder som inte kan betalas så är bolaget på fel väg. Hamnar skulderna hos Kronofogden och inte betalas så börjar det bli allt värre.

[citat] ”Obestånd kan drabba alla. Konjunkturer går upp och ner, man kan ha otur med leverantörer kunder som inte betalar”

3. Betalningsförelägganden

Ett betalningsföreläggande är ett sätt för en leverantör att, med hjälp av Kronofogdemyndigheten, kräva in betalning. Upprepade och ofta förekommande betalningsförelägganden är ett mycket tydligt tecken på att ditt företag är på väg att hamna på obestånd.

4. Bolaget har konkursansökan mot sig

Bolaget har en konkursansökan mot sig och kan inte betala fordran. Om inte annat så blir det väldigt tydligt vid konkursförhandlingen att bolaget är på obestånd. Beslut om konkurs kan tas av tingsrätten vid konkursförhandlingen.

8 sätt för företag att ta sig ur ekonomiska problem

Även om det ser mörkt ut så finns det vägar ur knipan. Det är viktigt att komma ihåg att ett bolag inte anses hamna på obestånd så länge det finns tillgångar som kan omvandlas till likvida medel. Men innan ni ansöker om konkurs är det en bra idé att gå igenom och ta hjälp för att överblicka situationen, hitta lösningar för att undvika konkurs eller planera så att konkursen sker på bästa möjliga sätt.

1. Ställ in betalningarna

Betala inga fakturor eller kostnader utan att ha gått igenom situationen och tagit fram en plan.

2. Gör en Likvidplan

En likvidplan är en sammanställning av de intäkter och kostnader som kommer att ske under den närmaste tiden och de kommande sex månaderna. Det är alltså pengar in och pengar ut, vecka för vecka. Här ser du det verkliga behovet av kapital och vilken betalförmåga som finns. Är problemen kortsiktiga eller långsiktiga?

3. Se över kostnader och avtal

Det första man bör göra i ett krisläge är att se över bolagets kostnader. Vilka utgifter är möjliga att kapa? Se över abonnemang, prenumerationer och leasingavtal av olika slag och ta bort dem som inte är absolut nödvändiga. Det kan till och med vara värt att ta en straffavgift om du kan sänka kostnaderna på kort sikt.

4. Minska kapitalbindningen

Sälj av varulager, maskiner eller andra tillgångar för att skapa betalförmåga. Då frigör ni kapital som kan användas till att bygga ny likviditet i bolaget.

5. Skapa en brygga

Bolaget kan låna in kapital eller sälja fakturor för att skapa en bryggfinansiering om framtiden ser bättre ut. Detta är ett snabbt sätt att förbättra likviditeten eftersom det innebär en omedelbar kapitaltillgång. Var observant på att detta ofta medför en stor kostnad och att ett varningens finger ska höjas här. Gå inte i borgen eller ställ personliga tillhörigheter som säkerheter utan att vara helt säker på att du har råd med det eller är säker på att bolaget kan betala tillbaka lånet. En bryggfinansiering är endast konstgjord andning för ett företag och är alltså inte en långsiktigt hållbar lösning.

6. Förhandla fram längre leverantörskrediter

Precis som du, är de flesta leverantörer i behov av att sälja, men att hitta nya kunder är arbetskrävande och kostsamt samtidigt som det är viktigt att behålla upparbetade relationer. Därför kan det vara en bra idé att förhandla om förlängda kredittider. Du kan vinna mycket på att förlänga din kredittid från 30 dagar till 90 dagar.

7. Driv in gamla kundfordringar

Att driva in gamla kundfordringar är en självklar sak som många ändå drar sig för. Det kan kännas jobbigt och obehagligt, men det finns ingen anledning att ligga ute med pengar – särskilt inte om ni själva riskerar att hamna på obestånd.

8. Sälj och kommunicera!

Under normala omständigheter är sälj och kommunikation i nedgång ett bra sätt att bädda för framgång den dag det vänder igen. Skriv listor över drömkunder och sätt dig sedan och kontakta dem. Men glöm inte heller att underhålla befintliga kunder och affärsrelationer!

En utväg: Rekonstruktion

Om inget av ovanstående löser problemen med ekonomiskt obestånd, finns en möjlighet till: att ansöka om rekonstruktion. En rekonstruktion innebär en möjlighet för ett företag i ekonomiska svårigheter att ordna upp sin situation. På Plana är vi experter på företagsrekonstruktion. I vårt dagliga arbete hjälper vi företag som har hamnat på obestånd att komma på rätt köl igen.

Ta hjälp i tid

Tiden är den enskilt viktigaste faktorn för att ni ska lyckas ta er ur ett ekonomiskt obestånd med lyckad utgång. Om ni väntar för länge, med förhoppningen om att det ska vända med tiden, riskerar ni att tvingas försätta bolaget i konkurs. Ta därför hjälp av någon som kan – och gör det i tid.

Vänd dig till någon med lång erfarenhet och hög grad av expertis

Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer, men också experter inom andra områden som behövs för att få ordning på verksamheten. Vi är experter på turnarounds, affärsutveckling, ekonomistyrning, och bolagsjuridik och lönegarantier och är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Kontakta oss, så kan vi hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen – från motgång till framgång.

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Artiklar

Plana anmäler DI till Allmänhetens medieombudsman

Företrädarna för Plana är bestörta över de grava anklagelser som Di publicerat...
Artiklar

3 sätt att lösa likviditetsproblem

Vad är likviditet? Likviditet, eller likvida medel, är de direkt tillgängliga medel...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.