fbpx
GÖR VÅRT REKONSTRUKTIONSTEST HÄR
010 - 179 49 49
info@plana.se

5 saker att tänka på vid företagslån

Plana1-e1593526568561
PUBLICERAD: 13 augusti, 2020
#Ekonomi #Företagslån
Alla företag behöver hjälp med finansiering ibland. Det kan gälla nya maskiner, en utbyggnad av lokalerna, en extra satsning på marknadsföring. Men det kan också vara så att det behövs ett extra tillskott av kapital för att förbättra likviditeten tillfälligt. Då kan företaget behöva låna pengar. Men det finns ett par saker som är värda att tänka på innan du skickar iväg låneansökan. Här nedan listar vi de fem viktigaste.

1. Vad ska lånet användas till? 

Banklån kan finansiera företagets kapitalbehov vid långsiktiga investeringar, men det även hjälpa företaget att förbättra likviditeten på kort sikt. Om företaget behöver investera i exempelvis maskiner, inventarier, byggnader eller liknande kan en investeringskredit vara ett alternativ. Tillsammans med banken fastställs räntesatsen för krediten och hur återbetalningen ska gå till. Beroende på investeringens/lånets storlek bestäms hur mycket och hur ofta man ska amortera och när hela lånebeloppet ska vara återbetalat. Inteckningslån och reverslån är två exempel på långsiktiga investeringskrediter. Andra typer av investeringskrediter är leasing och avbetalning. Det är även vanligt att sälja fakturorna till en fakturapartner för att snabbt få betalt och inte behöva vänta kredittiden ut till att kunden betalar. En fakturaförsäljning är ofta relativt dyr och kan innebära att bolaget blir återbetalningsskyldigt om kunden inte betalar, så kallad regress.

2. Säkerhet

Som vid alla lån krävs någon form av säkerhet. För bolag handlar det oftast med banklån om företagsinteckning/företagshypotek, vilket ger en säkerhet i bolagets tillgångar. Det kan annars vara särskild säkerhet i form av inteckning i fast egendom som byggnader, affärs- eller industrifastighet eller mark. Det finns även olika former av borgen, där en borgensman förbinder sig att betala skulden i det fall att låntagaren inte kan betala. Borgensmannen kan ofta vara företagets ägare eller ett annat starkt bolag. Det skall i sammanhanget göras klart att många hamnar i problem när dom går i borgen för företagets lån eller krediter och bolaget inte går så bra som man tänkt sig. Bedöm alltid företagets återbetalningsförmåga noga och gör inga optimistiska bedömningar. Låna inte heller pengar till att täcka förluster eller underskott utan att vara säker på att det kommer gå bättre framöver.

“Alla företag behöver hjälp med finansiering ibland. Det kan gälla nya maskiner, en utbyggnad av lokalerna, en extra satsning på marknadsföring”

3. Borgen

Att gå i borgen innebär att du som borgensman träder i låntagarens ställe om denne inte kan betala tillbaka lånet – alltså även om låntagaren är ett aktiebolag. Det är viktigt att vara medveten om att alla säkerheter som lämnas kan utnyttjas av långivaren om företaget inte kan betala tillbaka. Det kan få stora konsekvenser för den som har gått i borgen för det företag som har tagit lånet, så det gäller att tänka till innan man skriver på. 

4. Vad tittar banken på?

Banken är givetvis noggranna med att granska och bedöma företagets förmåga att betala tillbaka lånet. De granskar dig som företagare vad gäller erfarenhet, referenser och utbildning. Vidare gör de en bedömning av huruvida din affärsplan är realistisk och långsiktigt hållbar. De kan även granska övriga ägare av företaget (om det finns), liksom om ni har revisor eller annan ekonomihjälp. Även din privatekonomi kan påverka företagets chanser att få ett bra företagslån. För redan etablerade företag vill banken också se balansräkning, bokslut och kanske även din deklaration.

5. Se till att få villkor som passar ert syfte

Det viktigaste när man ska låna till sitt företag är att man tar ett lån med villkor som passar för det ändamål pengarna skall användas till. Om man till exempel vill låna till en långsiktig investering där man inte kan räkna med omedelbar avkastning ska man inte välja ett lån som förutsätter att pengarna ska komma in och betalas tillbaka snabbt.

Behöver ni å andra sidan ha pengarna snabbt – till exempel för att sälja en säsongsbunden vara där möjligheterna till en snabb vinst är goda – tjänar ni kanske på att ha en kortare återbetalningstid. 

Har du frågor kring er likviditet? Kontakta oss. 

Att låna för att förbättra sin likviditet är ett sätt att lösa likviditeten kortsiktigt. Men känner ni att ni ofta har problem med likviditeten kanske ni behöver vidta andra åtgärder. Vi på Plana har gedigen erfarenhet av att hjälpa bolag i ekonomisk stress. Hos oss jobbar några av Sveriges mest erfarna rekonstruktörer, men också experter inom andra områden som behövs för att få ordning på verksamheten så att bolaget kan bli lönsamt igen.

Från rekonstruktion till lönsamhet

Vi är experter på turnarounds, affärsutveckling, ekonomistyrning och bolagsjuridik. Vi är med andra ord väl rustade för att hjälpa ditt företag att komma igen och åter bli lönsamt. Tveka inte att kontakta oss, ju tidigare desto bättre. Då ökar chanserna för att vi kan hjälpa ditt företag att ta sig igenom krisen, från motgång till framgång. 

OM PLANA

Plana grundades för 10 år sedan med idén att hjälpa ekonomiskt stressade bolag. Sedan dess har vi vuxit rejält, både i storlek och kompetens. Idag är vi ca 20 personer med expertis inom alla viktiga områden som behövs för att kunna vända motgång till framgång.

Relaterade artiklar

Artiklar

Plana anmäler DI till Allmänhetens medieombudsman

Företrädarna för Plana är bestörta över de grava anklagelser som Di publicerat...
Artiklar

3 sätt att lösa likviditetsproblem

Vad är likviditet? Likviditet, eller likvida medel, är de direkt tillgängliga medel...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.